Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2014 17:16 - Лятото е пълно с цвят за изцеление...
Автор: orhideia Категория: Хоби   
Прочетен: 825 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 15.07.2014 17:36


 Какво по хубаво от лятна разходка след природата, от която ще получим не само душевно облекчение, а и физическо такова, разбира се ако се спрем и си наберем прекрасните билки, с които ни е дарил Създателя. От моята разходка днес ще прочетем за две билки, като първата ми е любима- невероятно ароматната и лековита:
image
image
Мащерка


Действие:
Мащерката често е наричана, и с основание, лек за всичко. Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, газогонно и болкоуспокояващо действие.

Използва се като дезинфекциращо средство при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания. 

Освен това има благотворно действие при хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. 

Може да се използва за гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица.

Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит.

Мащерката действа антисептично и помага срещу всякакви възпаления по кожата.

Тя отваря порите и регулира дейността на мастните жлези. Бани с мащерка действат успокояващо на нервната система, лекуват заболявания на дихателните пътища. Мащерката има дезинфекционно и дезодориращо действие.

Подходящи за мазна кожа са компресите с мащерка. Една супена лъжица изсушени листа и цвят се залива с 400 г вряща вода и се оставя да кисне 10-15 минути.

При изпотяване на дланите или краката се прави запарка с шепа мащерка и половин литър вряща вода. Билката престоява една нощ. След прецеждане се добавя стипца на върха на ножа. Ръцете или краката се топят многократно в отварата и се оставят да изсъхнат.

Може да се направи крем за лице с мащерка. При употребата му скоро отзвучават екземи, гнойни пъпки и сърбежи. Засегнатите участъци се мажат вечер след почистване. Кремът се приготвя от 1 чаена лъжичка мащерка, 1 чаена чаша вода, 50 грама безсолна свинска мас и 10 грама прясно масло. Мащерката се запарва във водата и се оставя да кисне покрита 30 минути. После се прецежда. Маста и маслото се топят заедно на водна баня при постоянно бъркане. Долива се отново затоплената отвара от мащерката. Сместа се държи добре затворена в порцеланов съд на хладно.

Приложение:
• отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство при остри катари,
• при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица,
• при белодробни заболявания,
• при хронични гастрити и язва на стомаха, колики на стомаха и червата,
• при метеоризъм, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити, стомашна язва,
• при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие
• при чревни паразитни болести (трихинелоза, трихоцефалоза, анкилостомидози),
• при отслабнала сърдечна дейност, задух на нервна почва, епилепсия, липса на апетит, анемия, киселини в стомаха, безсъние, диария,
• външно - за гаргара при зъбобол, болки в гърлото, възпаление на устната лигавица, бани при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит,
• външно действа антисептично и дезинфекционно при гнойни възпаления - циреи, гнойни рани и др.

Помощно средство при: 
• всички видове кашлица (основно от нервен произход), 
• хронични гастрити, 
• стомашни язви, 
• колики и газове в червата, 
• неврастения, 
• главоболие, 
• при чревни паразитни болести (трихинелоза) и др.

Начин на употреба: 
2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вляла вода. Вари се 2-3 минути и се прецежда. Пие се по 3 пъти дневно преди хранене по 150 мл. Може да се подслади с мед.




image

А от Жълтия кантарион, който е не по- малко полезен можем да си направим следната рецепта за  масло, която помага при рани и не само:


Лечебното масло от жълт кантарион можете да си направите сам сами у дома и да го прилагате за лечението на порезни рани, язва или още много други често срещани заболявания.

Целебното масло от жълт кантарион, което ще си направите вкъщи трябва е от пресни, туко що набрани билки. Имате възможност да се снабдите с тази билка чак до края на месец септември, така че не се тревожете, че сте закъснели със събирането.

Целебната билка жълт кантарион се използва за лечение на много заболявания, защото тя притежава завидни свойства, като болкоуспокояващо, заздравяващо и противовъзпалително. Тя се използва за направата на бани, чай и лечебно масло, които са ефикасни при безсъние, нощно напикаване, депресия, ревматизъм, изгаряния, язва, хемороиди и гастрит.

Лечение на язва и порезни рани с масло от жълт кантарион
Лечение на язва и порезни рани с масло от жълт кантарион
При приготвянето на лековитото масло от жълт кантарион трябва да спазвате съотношението: 100 грама билка 1 литър от маслиновото масло. Другото, което ви препоръчваме е преди да за започнете направата на масло от жълт кантарион да оставите туко що набраните красиви цветове да пренощуват една нощ.

Набрали сте цветовете на билката, които са престояли една нощ и е време да ги смесите в стъклен съд с маслиновото масло. Добре е да използвате буркан или шише от светло стъкло. Стъкления съд се затваря, като се покрива добре с марля и после за завръзва здраво с гума. Съдът с маслото се оставя на слънчево място за престой от 40 дена. През това време го разклащате периодично, защото цветчетата могат да изплуват над маслиновото масло.

Измине ли този период отваряте стъкления съд и прецеждате през марля хубаво всички цветчета, за да пуснат лечебното масло. Съхранението на целебното масло от жълт кантарион става в бутилка от тъмно стъкло и на хладно, но не в хладилника.

Маслото от жълт кантарион има червен цвят и се прилага за успешното лечение на язва и гастрит приемано вътрешно и при порезни рани външно.

Когато използвате масло от жълт кантарион за външна употреба трябва да намазвате засегнатите места по 3 пъти на ден с него. Благодарение на целебната си сила то ще спре възпалението и ускори заздравяването на раната.

Когато лекувате язва или гастрит трябва да пиете от целебното масло от жълт кантарион преди хранене, 3 пъти на ден по чаена лъжичка.




Надявам се да имаме повече разходки, извличайки максималните ползи от тях.





Гласувай:
4



1. kasnaprolet9999 - Чудесни билки
15.07.2014 17:32
Ето още по темата с мои снимки на мащерката:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/06/13/vreme-za-mashterka-more-i-liubov.561268
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orhideia
Категория: Лични дневници
Прочетен: 9046
Постинги: 3
Коментари: 5
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031